Potrebujete novo spletno stran?

Ste prišli do točke, kjer ste ugotovili, da potrebujete spletno stran, ki bo uspešno promovirala vas, vašo dejavnost ali podjetje? Širok nabor ponudnikov izdelave spletne strani, besede in pojmi za katere ste prvič slišali in vrsta različnih mnenj vas je zagotovo zmedlo, kaj zares potrebujete. Ta članek je namenjen ravno temu, da odgovorimo na vaša vprašanja!

Kdo izdeluje spletne strani?

Z izdelavo spletnih strani se ukvarja vedno večje število posameznikov in podjetij.

Mednje spadajo tako dijaki, študenti, samostojni podjetniki, entuziasti in celo laiki, ki menijo, da njihove izkušnje zadostujejo za izdelavo dobre spletne strani.

Vedno več pa je zaslediti podjetij, ki kot stransko aktivnost, zaradi slučaja priložnosti, izdelujejo spletne strani.

Na prvi pogled je izdelava spletne strani videti kot enostaven postopek, kjer se preuredi kodo v zaključeno celoto, zapolni stran z vsebino in odda končni produkt stranki. Prepogosto pa se zgodi (glede na naše raziskave v več kot 70% primerov), da naročniki spletne strani ne vedo, da imajo njihove strani v ozadju izredno veliko število pomanjkljivost, od neveljavnih meta oznak/ključnih besed (o čemer si lahko preberete v članku: meta-oznake), napak v kodi, popolnoma prevelikih slikah, nedelujočimi povezavami in še bi lahko naštevali.

Teh napak pa naročniki običajno ne opazijo, saj niso direktno vidne, vse pa imajo direkten vpliv na zadovoljstvo obiskovalcev in rangiranje spletne strani v iskalnikih. Za izdelavo spletnih strani vam svetujemo, da se obrnete na podjetja, ki se resno ukvarjajo z izdelavo strani, saj si le tako lahko zagotovite, da bo vaš finančni vložek v projekt primerno izkoriščen. Izkušnje in znanje, ki ga imajo podjetja, katerih primarni namen je izdelava spletnih strani, nikakor ne more nadomestiti ponudnikov, ki vam bodo enake storitve ponujali po smešno nižjih cenah.

Kakšne so cene spletnih strani?

Vsaka spletna stran se od drugih razlikuje tako po vsebini, kot obsežnosti strani, raznolikosti elementov, funkcionalnosti,… Tako je težko definirati cenovni razpon znotraj katerega bi uvrstili ceno izdelave spletne strani. Osnovne cene izdelave spletne strani se v podjetju Mediaas pričnejo med 300€ in 400€, kar vključuje osnovne funkcionalnosti vsake spletne strani.

Med osnovne funkcionalnosti štejemo delujoče kontaktne obrazce, vgrajen Google Analytics, optimizacija kode ter do 6 podstrani, ki vsebujejo različne multimedijske elemente. Spletne strani pa so lahko namenjene tudi spletni prodaji torej, da delujejo ali kot spletne trgovine ali kot spletni katalogi. Zaradi kompleksnosti izdelave in zahteve po večji varnosti se cene teh strani pričnejo višje.

Seveda pa se je tudi tu potrebno vprašati o tem, koliko izdelkov želimo prodajati, kako pogosto bomo dodajali nove izdelke, kako jih bomo predstavili,… Vsekakor pa najlažje pridete do odgovora, koliko vas bo izdelava spletne strani stala tako, da nas kontaktirate po elektronski pošti info@mediaas.si ali pa pokličete na telefonsko številko: 040 673 304.

Kakšna mora biti spletna stran?

Tako kot na vseh področjih imajo tudi spletne strani svoje kriterije, katerim morajo zadostovati, da lahko rečemo, da je neka spletna stran dobro narejena in da bo služila svojemu namenu. Pri tem je potrebno upoštevati tudi, da ustreza kriterijem spletnih iskalnikov, kar bo zagotovilo boljše izhodišče za višje rangiranje spletne strani. V prvi meri je potrebno, da je spletna stran odzivna, torej prilagojena za različne dimenzije zaslonov.

Ker je danes vse več uporabnikov (70%), ki brskajo po spletu preko mobilnih naprav ali tablic, moramo zagotoviti dobro uporabniško izkušnjo za vse naprave. Slednje igra tudi pomembno vlogo pri rangiranju strani. Stran mora vsebovati tudi kontaktne obrazce, preko katerih vas lahko obiskovalci kontaktirajo, ter povezave na vaša družabna omrežja, s čimer povečate verodostojnost spletne strani. Dodatna prednost so prijavni obrazci na elektronske novice, kjer lahko obiskovalci pustijo svoj elektronski naslov, vi pa jih tedensko/mesečno obveščate o novostih in akcijskih ponudbah.

Seveda pa ne smete pozabiti na samo besedilo in slike, ki bodo na vaši spletni strani. Besedilo mora biti smiselno napisano in dovolj obsežno, da lahko zagotovi boljše rangiranje strani v iskalnikih, slike pa primernih dimenzij.

Ali imam s stranjo dodatne stroške?

Kratek odgovor je NE. Daljši odgovor pa je: odvisno. Nekatera podjetja vam omogočajo izdelavo spletne strani za nižjo ceno kot ostali, pri čemer pa boste morali na plačevati mesečno rento za uporabo njihove programske opreme. Dodatno vam celo onemogočijo menjavo podjetja brez da bi izgubili svoje celotno spletno stran, saj je, glede na pogodbo, spletna stran njihova, vi pa ste samo „najemnik“, ali pa vam zaradi njihove prilagojene programske opreme ne dovolijo zunanjih izvajalcev.

Toplo vam priporočamo, da se dobro pozanimate o dodatnih stroški in lastništvu spletne strani, pri podjetju, ki vam bo stran izdelalo. Seveda pa so pri spletni strani letni stroški, ki pa se jih nikakor ne moremo izogniti. To vključuje ceno letnega najema domene, torej spletnega naslova kot je www.mediaas.si in stroški gostovanja strani na strežniku. Čeprav so ti stroški minimalni, se jih ne sme prezreti!

Kaj poleg spletne strani še potrebujem?

Torej, odločili ste se, da boste dali izdelati spletno stran. Odlično! Sedaj potrebujete le še dve stvari: ime domene in strežnik za gostovanje spletne strani. Minimalni stroški tega se gibljejo okoli 50€ letno, nekatera podjetja (kot je MediaAs) pa vam omogočajo, da se teh stroškov prvo leto izognete, saj vam to podarijo! Dodatno pa boste potrebovali za uspešno zaključitev spletne strani gradivo za njeno vsebino, torej besedilo in slike ter ostali multimedijski material.