Na ceno izdelave spletne strani vpliva kar nekaj dejavnikov. V tem blogu vam bom poskusila vsaj malo razložiti zadeve, da se boste lažje odločili oziroma, da boste vedeli kaj vse vključuje izdelava spletne strani in kaj morate vedeti pred začetkom izdelave spletne strani.

Pa začnimo na začetku.

1. Domena

Kaj pa je to?

Domena je unikaten naslov preko katerega uporabniki dostopajo do vaše spletne strani. Če napišem po domače je kot vaše lastno ime… Se pravi, če nimate domene ne morete imeti spletno stran.

Vsaka domena je unikatna in dveh identičnih ni možno registrirati zato ko se odločite kakšno domeno želite naj prej morate preveriti, če je prosta. V primeru, da ni žal morate izbrati drugo domeno (glede na to, da domeno ponavadi izbiramo po imenu podjetja, redko kdaj, da ni prosta).

Domeno se zakupi za določeno obdobje, ki se podaljšujejo. Ponavadi je to eno leto, je pa seveda možnost zakupa tudi za daljše obdobje.

Zakup domene za eno leto stane 8,00 eur – 10,00 eur.

2. Gostovanje

Ok. Zakupili smo domeno, ki zdaj potrebuje dom, nekje mora bivati in za to potrebujemo spletno gostovanje. Gostovanje je strežnik oziroma disk na katerem so shranjene datoteke vaše spletne strani, ki jih on pošilja uporabnikom na njihovo napravo.

Cena spletnega gostovanja je spet odvisna od same velikosti strani. Za neko osnovno spletno stran imate lahko gostovanje že za 40,00 – 50,00 eur na leto.

3. Predloga (tamplate)

Zdaj ko imamo domeno in gostovanje lahko inštaliramo WordPress in potem pride na vrsto predloga. Predloga je grafično in funkcionalno izdelana spletna stran z demo vsebino, ki se namesti na vašo stran in se prilagaja vašim potrebam. Cena predloge za wordpress je od 60,00 – 80,00 eur.

4. Izdelava spletne strani

Ko je predloga nameščena se začne izdelava strani po vaših željah. Brisanje odvečne vsebine demo verzije, dodajanje vaših tekstov, fotografij, izbira barv, postavitev vsebine, ureditev in prevod kontaktnega obrazca… Ko je vizualni del končan se začne urejati še zadnji del strani, del, ki ni viden uporabnik in je iz tehničnega vidika bolj pomemben kot vidni del. Osnove, ki jih je v ozadju potrebno uredit je osnovna on site optimizacija (nastavitev ključnih besed, meta oznak, optimizacija fotografij, ureditev hitrega delovanja strani…).

Cena izdelave spletne strani do 7 zavihkov z vsem zgoraj naštetim je 500,00 eur.

Seveda bo kdo rekel, da se da tudi cenej dobiti vendar toplo priporočam, da pazite kaj ponudba vsebuje. Do sedaj po mojih izkušnja se je izkazalo, da su najcenejše ponudbe bile na koncu najdražje.

Zakaj?

Spletno stran vam je po ceni izdelal nekdo, ki se pač malo spozna na to in ja vam je všeč, lepo zgleda… Čez nekaj časa ste ugotovili, da bi radi malo povečali obisk strani. Za večji obisk strani je potrebno delati na marketingu (off site seo optimizacija, Google Adwords…). Mislite, da je taka stran, ki nima osnovnih zadev urejenih primerna za nadaljni marketing? Seveda ne! Saj so Googlove smernice točno določene, kakšna stran mora bit, da njemu ustreza in jo bo spustil, da leze proti vrhu. Če njemu stran ne bo ustrezala, ne bo nikamor prišla pa če se še toliko trudite in mečete denar v marketing.

Upam, da sem vam uspela vsaj malo približat oz razložit kako poteka izdelava spletne strani, kakšni so stroški in zakaj ne sprejmite ponudbe za 150,00 eur ter zakaj zagovarjam svoje cene pri katerih ne malo krat naletim, da sem predraga.

Zato dragi moji cenite sebe in druge ?

Na voljo so vam tudi delavnice na katerih vas naučimo samostojno izdelati spletno stran.