fbpx

Domena je nekaj brez česar ne morete imeti svoje spletne strani in jaz ji rečem, da je kot naš domači poštni naslov.

Domena je unikaten naslov preko katerega obiskovalci dostopajo do vaše spletne strani, prav tako ni možno registrirati dveh istih/identičnih domen zato vedno prej preverite, če ni že kdo drug registriral željeno domeno.

Domena je sestavljena iz dveh delov in sicer imena domene in končnice.

ALI DOMENO KUPIM ENKRAT ZA VEDNO?

Domena oz. ime spletne strani/domene

Ne. Domeno lahko registriramo/zakupimo za določeo obdobje kar seveda lahko podaljšujemo. Večina domen ima minimalno doba zakupa eno leto, maxsimalno pa 5 – 10 let.

KAJ SE ZGODI, ČE DOMENO NE PODALJŠAM?

V primeru, da domeno ne podaljšate gre ta v mirovanje (karanteno) in jo še vedno lahko v tem času podaljšate. Po obdobju mirovanja, ki traja od 30 – 90 dni je domena ponovno prosta in registracijo lahko opravi kdorkoli.

KAKO IZBRATI DOMENO?

Kot sem zgoraj omenila je potrebno vedno preveriti ali je željena domena prosta. Izberite čim bolj enostavno domeno.

V kolikor želite graditi blagovno znamko naj bo domena ime blagovne znamke + končnica. Če boste pisali blog, knjigo… skratka, če bo vaša spletna stran, stran na kateri boste predstavljali sebe priporočam izbiro domene z vašim imenom in priimkom + končnica.

KAKO IZBRATI PRAVO KONČNICO?

Končnice nekako delimo v dve skupine in sicer na klasične in eksotične. Z končnično takoj nakažemo za katero vrsto spletne strani gre oziroma nakažemo ali gre za podjetje, ki deluje le v določeni državi oz. je na večjem trgu.

V primeru, da vemo, da bomo delovali samo na področju Slovenije se bomo verjetno odločili za končnico .si, če vemo, da bomo telovali tudi na tujem trgu izbiramo .eu ali .com…

NEKAJ PRIMEROV KLSIČNIH IN EKSOTIČNIH DOMEN

Klasične domene Martina Mediaas
Eksotične domene Martina Mediaas

Martina I.