fbpx

Kaj je WordPress?

WordPress je odprtokoden CMS sistem, ki omogoča izdelavo in urejanje spletnih strani. CMS sistem je sistem, ki omogoča nadzor in vzdrževanje vsebine na spletni strani, brez potrebe po znanju kateregakoli programskega jezika. WordPress uporablja kar 27% vseh spletnih strani, ki so trenutno na spletu. Priljubljen pa je ravno zaradi tega: široka podpora s strani skupnosti, ogromen nabor razširitev in raznolikih tem, obenem pa je eden najbolj enostavnih sistemov za urejanje vsebine na spletnih straneh.

Izdelava spletne strani v sistemu WordPress je izredno popularna izbira za podjetja, saj predstavlja najmanjši dolgoročni strošek. Zaradi rednih posodobitev, ki poskrbijo za večjo varnost in boljšo funkcionalnost spletne strani, ki jih lahko izvedejo tudi laiki, je vedno bolj popularen, obenem pa ne prinaša skritih stroškov. Sistem je preveden v več kot 60 različnih jezikov, med katerimi je tudi Slovenščina.

Prednosti izdelave spletne strani v WordPressu

WordPress sistem predstavlja veliko prednosti v izdelavi spletnih strani pred ostalimi sistemi oziroma načini izdelave. Kot prvo je pestrost ponudbe nabora različnih tem skoraj neomejena.

Skoraj za vsak izgled in vrsto spletne strani obstaja tema, ki zadovolji potrebe stranke. Seveda pa je te teme možno naknadno vizualno in funkcionalno nadgrajevati in urejati po lastnih željah. Dodatne funkcionalnosti, kot so vgradnja Google Analyticsa, kontaktnih obrazcev, interaktivnih zemljevidov in podobnih pogostih želja je, s pomočjo vtičnikov, enostavno celo za nepoznavalce.

Pogosto je možno urejanje funkcionalnosti upravljati preko grafičnih vmesnikov, ki zahtevajo le bralno razumevanje, možne nadgradnje (oziroma vtičniki) pa so predstavljeni na njihovi uradni spletni trgovini. Izdelava spletne strani je tako v WordPressu lahko izredno hitra, saj je, dokler nimamo specifičnih želja, za vas že vse vnaprej pripravljeno.

WordPress razširitve

WordPress ima na voljo preko 50.000 različnih vtičnikov, ki razširijo funkcionalnost spletne strani. Veliko izmed teh je brezplačnih ali plačljivih, vsi pa so odprtokodni. To pomeni, da lahko vsak, ki ima zadostno znanje programiranja, poseže v delovanje tega vtičnika in spremeni oziroma prilagodi njegovo delovanje in izgled. Vtičniki se med seboj razlikujejo glede na različne funkcionalnosti, pri tem pa je potrebno biti pazljiv, za katero verzijo WordPress sistema je namenjen. Pogosto pa so vsi vtičniki posodobljeni za najnovejše različice sistema.

Na voljo so vtičniki, ki skrbijo za izdelavo forumov, spletnih trgovin, registracijske postopke uporabnikov in še bi lahko naštevali. Vseeno pa moramo biti pri tem zelo pazljivi. Čeprav so večino vtičniki brezplačni (in imajo posledično vgrajene reklame ali pa omejeno delovanje) so lahko le ti zlonamerni, kar pomeni, da obstaja nevarnost, da vam izpostavijo stran ter odprejo vrata različnim nepridipravom in spletnim prevarantom. Zato je vedno potrebno podrobno preveriti verodostojnost vtičnika in mnenja skupnosti ter pretekle izkušnje drugih uporabnikov, saj se pogosto zgodi, da novo dodan vtičnik popolnoma poruši celotno spletno stran in zbriše vse, kar ste do sedaj naredili.

Poleg nevarnosti uporabe neznanih in nepreverjenih vtičnikov pa se je potrebno omejiti na njihovo število. Laiki pogosto dodajajo najrazličnejše zanimive vtičnike, ki nadgradijo funkcionalnost spletne strani, na žalost pa njihovo število drastično vpliva na hitrost delovanja spletne strani.

Temu primerno je bolje namenjeno funkcionalnost vprogramirati direktno v temo, s čimer si zagotovite varnost delovanja in prihranite na odvečnih funkcionalnostih ki jih vtičnik ponuja a jih ne potrebujete.

Urejanje spletnih strani v WordPressu

Recimo, da imate sedaj že izdelano spletno stran in, da je ta narejena v sistemu WordPress. Kako pa sedaj naprej?

Za začetek morate vstopiti v nadzorno ploščo vaše spletne strani, od koder boste nadzorovali celotno vsebino spletne strani. Tam imate pregled nad vso vsebino, gradivom, multimedijskimi elementi, vtičniki ter ostalimi nastavitvami spletne strani. Večina lastnikov spletnih strani (in ne programerjev) sama piše vsebino za spletno stran, predvsem blog objave oziroma novice. Ta postopek je izredno enostaven, saj je v osnovi WordPress namenjen ravno temu, pisanju blog objav.

Tako ima vsaka nadzorna plošča v WordPressu poseben razdelek specifično prilagojen dodajanju nove vsebine v smislu novic oziroma blog objav. V slovenščini se ta razdelek imenuje „Prispevki“ oziroma angleško „Blog posts“. S klikom na gumb „Dodaj nov“ dostopamo do možnosti, da dodamo novo blog objavo. Pri tem nam ni potrebno skrbeti, kaj se bo z njo zgodilo, saj je sistem tako narejen, da sam razume, kje se mora neka objava prikazati (oziroma je to naloga programerja, da tako stran prilagodi).

Izdelava objave je enaka kot v programu Microsoft Office Word, saj lahko preko grafičnega vmesnika dodajamo in urejamo besedilo, ga oblikujemo, dodajamo slike, videoposnetke in ostale elemente, ki jih želimo. Seveda pa pri tem nismo omejeni le na dodajanje vsebine. Ponujenih je še mnogo drugih možnosti, med seboj se pa razlikujejo v odvisnosti od nameščenih vtičnikov in teme.